Het orgel van Wijchmaal

Op 1 december 1882 leverde Pereboom & Leijser uit Maastricht een orgel van 3300 francs aan de Sint-Trudokerk van Wijchmaal, die in 1878 in neoromaanse stijl was herbouwd.

 

Interieur Kerk Wijchmaal

 

Orgel Kerk Wijchmaal

 

Dit orgel werd rond 1860 door Pereboom & Leijser geconstrueerd. De bovenzijde van de orgelkast, de windladen en een deel van het pijpwerk zijn afkomstig van een orgel uit 1825 dat in een Tongerse kerk was opgesteld. De bouwer van dat instrument is onbekend, maar bepaalde bouwelementen wijzen op een opvolger van de zogenaamde Luikse School.

 

Orgel Kerk Wijchmaal

 

In 1965 werd het orgel aangepast en gerestaureerd door E. Verschueren uit Tongeren en op 15 december 2003 als monument beschermd. De meest recente restauratie werd uitgevoerd in 2004-2005 door Helmut De Backer Orgelbouw uit Aalst met medewerking van bvba Orgelbouw Jos Moors uit Borgloon voor de intonatie. Als adviseur trad Alain Arnols uit Borgloon op. De definitieve oplevering van de restauratiewerken vond plaats op 2 november 2005, waarna het herstelde orgel werd ingespeeld op 15 augustus 2006.

 

Orgel Kerk Wijchmaal_ Orgel Kerk Wijchmaal

 

De orgelkast is vervaardigd in neoclassicistische stijl en volledig in eikimitatie beschilderd. De speeltafel, die bestaat uit een mechanisch manuaal (56 toetsen, omvang C t/m g3) en een pneumatisch pedaal (27 toetsen, omvang C t/m d1), is ingebouwd in de linkerzijde van het orgel. De registerplaatjes zijn uit porselein. De huidige toonhoogte is 440 Hz voor a’ en de stemming is gelijkzwevend.

 

Orgel Kerk Wijchmaal

 

Het pedaal beschikt over slechts één register, Soubasse 16p, maar kan via de “réunion du pédalier” gekoppeld worden aan het manuaal, dat 10 registers telt:

  • Bourdon 16p
  • Bourdon 8p
  • Montre 8p
  • Viola da Gamba 8p
  • Prestant 4p
  • Flûte 4p
  • Doublette 2p
  • Fourniture
  • Trompette 8p
  • Cornet

 

Orgel Kerk Wijchmaal _ _ Orgel Kerk Wijchmaal

 

Bronnen: (1) “Het orgelbezit in de provincie Limburg”, onder redactie van C.G. DE DIJN, Provinciale Dienst voor het Kunstpatrimonium, Sint-Truiden, 1976; (2) “Pereboom & Leijser, orgelmakers te Maastricht”, door F. JESPERS, H. VAN LOO en T. REIJNAERDTS, Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg, Maastricht, 1998; (3) “Het Pereboom-Leijser-orgel van de Sint-Trudokerk te Wijchmaal (Peer)”, brochure naar aanleiding van de restauratie in 2004-2005.

 

 

 

Link naar de klokken van Wijchmaal

 

Link naar het torenuurwerk van Wijchmaal